MENÜ

Üvegékszerek fusing technikával

 

Mi az üvegolvasztásos avagy "Fusing technika"?

 

 

Ezt a technikát szokták még üvegrogyasztásnak is nevezni.

 

A lényege, hogy kettő, három, vagy több üveglapot, vagy különböző üvegformát, flittert, üvegszálat  egymásra téve az üvegeket kb 800-1000 Celsius fokon összeolvasztjuk (összerogyasztjuk) és így egy új küllemű öszeolvadt üveg jön létre. 

 

Gyakorlatilag minden olyan technikát, ami magas hőmérsékleten történő üvegmegmunkálást takar és ami az üveg alakváltozásával, deformálódásával jár, fusing technikánalk nevezzük.

Nagyon fontos figyelembe venni olvasztás előtt, az összeolvasztandó üvegek és díszítő elemek hőtágulási együtthatóját (COE).

 

A hőtágulási együttható tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy adott üveg mennyire bírja a hirtelen hőhatást. A lényeg, hogy olyan üvegek összeolvasztásával próbálkozzunk amelyek azonos vagy közel azonos hőtágulási együtthatóval rendelkeznek. Így a végeredmény síma egyenletes üvegékszer lesz.

 

Összeolvaszthatjuk teljesen vagy részlegesen az üvegeket. Ha megvárjuk, hogy teljesen összeolvadjanak, akkor az elkészített ékszer felülete síma és fényes lesz. A ráolvasztásos technikával ki lehet venni az összeolvasztott üvegdarabkák eredeti formáját, csak az üvegek szélei szépen lekerekednek.

Mindkét technikával gyönyörű és fantáziadús darabokat lehet előállítani.

 

Asztali nézet